БРЕМЕННОСТ И БОУЕН: ЕСТЕСТВЕН ПОДХОД ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БОЛКАТА ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА

Боуен терапияТехниката Боуен е естествена и холистична мануална терапия, която може да бъде особено полезна за жените преди, по време на и след бременност. Няма друг период от живота на жената, когато да се случват толкова бързи промени в тялото й. Тежестта, хормоналните промени и изместеният център на тежестта могат да затруднят гръбнака, което да доведе до значителна болка през бременността. Красотата на терапията Боуен е нейната простота и основното разбиране за вътрешната способност за излекуване на човешкото тяло. Като се има предвид, че обезболяващите лекарства не са предпочитана опция, този подход за лечение предлага на бременната жена надежда за естествено облекчаване на болката.

Техниката Боуен е създадена през петдесетте години на миналия век от Том Боуен от Джийлонг, Австралия. Чрез научни дискусии и изучаване на човешката физиология, развива умението си да наблюдава дискретни отклонения в анатомичната структура, така той открил много зависимости и връзки в тялото. С това познание той разработил множество движения и процедури, които са спомогнали при голям брой заболявания и мускулно-скелетни оплаквания.

Боуен терапияСамата техника представлява серии от нежни движения върху структурите на меките тъкани на точни места, прекъсвани от периоди на изчакване (паузи). По време на периодите на изчакване тялото обработва сензорната информация. Мускулното напрежение се понижава, кръвният ток се подобрява, фасциалното ограничение се отпуска и автономната нервна система на тялото (вегетативната нервна система) преминава в режим на почивка, релаксация и излекуване.

Преди бременност техниката Боуен е особено полезна, защото спомага за тонизиране на здравите тъкани и за лечението на нездравите на клетъчно ниво. Том Боуен често лекувал двойки за подобряване на плодовитостта. Има разработен протокол за проблеми със забременяването и много двойки са извлекли полза от него. Често някое дете е наричано „едно от децата на Том Боуен“, защото преди неговото лечение двойката не е можела да постигне бременност!

Боуен терапияПо време на бременност центърът на тежестта постепенно се измества все по-напред с увеличаване на размера на бебето. Тазът се накланя напред и кривината на кръста става по-изявена. Тези промени водят до допълнително напрежение върху гръбнака и ставите на таза и могат да доведат до болки в кръста или ишиас. Терапията Боуен може да бъде проведена в седнало или странично лежащо положение, така че бременната жена може да прави посещения през целия период на бременността толкова пъти, колкото е нужно.

При един случай бременна в деветия месец жена дойде в Боуен центъра ни с оплаквания от болка в предната част на таза и в кръста. Болката водеше до силен дискомфорт по време на ходене и сън през нощта. След две сесии тя усещаше забележимо подобрение и изчезване на болката. Често симфизата в пубисната област (предната част на таза) може да бъде източник на дискомфорт поради разхлабване на лигаментите. Хормонът релаксин се секретира, за да помогне при разтягането на лигаментите за непрекъснато нарастващия размер на бебето. Нежните движения на техниката Боуен помогнаха на тази наша пациентка да се чувства добре и да е подготвено тялото й за раждането.

Боуен терапияСедалищното предлежание също се повлиява отлично след лечение с Боуен. Наскоро ни посети бременна жена в 36-та седмица със седалищно предлежание. Тя се подложи на една сесия, на която бяха извършени комбинация от движения върху кръста и таза. След седмица последващия преглед с ехограф потвърди, че бебето й се е обърнало в позиция с главата надолу.

Колега (акушерка) ме попита дали Боуен може да помогне в завъртането на бебето й (бебето и беше в седалищно предлежание в 35+ седмица) и беше притеснена, защото искаше да избегне възможно раждане чрез секцио или риск от вагинално раждане при седалищно предлежание. Приложих й една сесия Боуен терапия с процедура на таза и тя ми се обади два дни по-късно, за да ми каже, че бебето се е обърнало в главично нормално предлежание. Тя беше доволна – аз бях доволен и щастлив!

БоуенСлед раждане младата майка може да има болки в кръста, таза или перинеума (област между вулвата и ануса) поради дълго или трудно раждане. Изследванията сочат, че болката в перинеума може да продължи през постпарталния период особено ако това е нейното първо дете, или ако по време на вагинално раждане е направена епизиотомия или се е случило разкъсване или е била използвана епидурална упойка през втория етап на раждането. Също така жената може да изпита болка и дискомфорт в горната част на гърба или шията от новите пози, свързани с продължително кърмене. Тя може да бъде толкова концентрирана върху това да помогне на бебето да суче, че не забелязва своите прегърбени рамене и позицията на шията си. Колики при бебето и майката, мастит, проблеми с кърменето или кръвонапълването се повлияват положително от техниката Боуен и пациентът може да ни се довери напълно, защото Техниката Боуен се препоръчва за всички възрасти, от новородени до дълбока старост. Процедурите на техниката Боуен са избрани както да релаксират цялото тяло, така и да адресират специфична проблемна област, за да доведат до излекуване.

Боуен терапияТехниката Боуен е ценна опция за здравето на жената през бременността. Тя предлага облекчаване на болката в момент, в който болкоуспокояващите лекарства се избягват и традиционните терапии не водят до задоволителни резултати. Много жени са получили помощ чрез терапията Боуен за плодовитост, по време на бременност, раждане и след раждане. В момент, в който тялото се променя по такъв невероятен начин, за да предостави оптимална среда за растеж на бебето, насърчително е да се знае, че има естествен и холистичен подход за облекчаване на болката, когато изместващият се център на тежестта предизвиква стрес на гръбнака и таза. Боуен терапията е изключително ефективна и при коликите на бебето, като ги облекчава и подобрява нощният сън на новороденото.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Боуен техниката: най-доброто холистично лечение
▶ Жена забременя и роди благодарение на Боуен терапия
Сколиоза и Боуен терапия
Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
Ефективността на боуен при бебешки колики


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ