НЕВРОХИРУРГ СПОДЕЛЯ ЗА БОУЕН ТЕРАПИЯТА

Боуен терапия"Аз съм лекар неврохирург, с дългогодишен опит в традиционната медицина и познавам Боуен терапията от много години, още като млад медик - по времето преди да бъда обучен за Боуен терапевт.

Бих искал да споделя с вас случая на мой пациент, както от моя гледна точка като лекар, така и за това как по мои наблюдения Боуен терапията може да повлияе.

Пациент на 29 години, професионален шофьор катастрофирал тежко и е докаран с линейка на 20 септември 2010 г. След като бяха проведени първите тестове, той беше с диагноза: тежка дифузна мозъчна контузия, остър субдурален хематом в дясното полукълбо, фрактури на леви ребра, белодробна контузия на горен лоб, пневмоторакс в ляво, линейна фрактура на ляв темпорален дял и множество рани. Той претърпя спешна хирургична процедура, която се състоеше от: евакуация на субдурален хематом от ляво, предна темпорално-париетална декомпресивна краниотомия (хирургично отстраняване на предната част на темпорално-париеталните костите от лявата страна, върху области от около 7-10 см., и разреждане на кръвта, за намаляване на притискането върху мозъка).

Боуен терапияОбщото състояние на пациента се подобри; той дойде в съзнание, но не можеше да се движи, да се храни и нямаше контрол над сфинктерите си. Когато се стабилизира, той претърпя нова операция, за хидроцефалия, която се състоеше от вентрикуло-перитонеална анастомоза. (Тази операция се извършва, когато има твърде много гръбначно-мозъчната течност (CSF) в черепа и гръбначния стълб, което може да доведе до увреждане на мозъка). Когато лечението му в нашата болница приключи, пациентът беше в съзнание, доказано контактен, но той беше в състояние да отговоря само чрез движения на очните ябълки и понякога леко помръдваше дясната си ръка. Имаше проблеми с преглъщането (хранеше се през назогастрална сонда), нямаше контрол на сфинктера (имаше нужда от уринарен катетър) и почти неподвижен, без изгледи да може да проходи.

По-късно, пациентът е хоспитализиран в клиника за Медицинска рехабилитация, където той започва физиотерапия и логопедична терапия. Боуен терапияСпособността му за движение се подобрява леко. След премахне назогастрална тръба, пациентът страда от бронхопневмония поради гълтателната му трудност. До 24-ти юни 2011 г се провежда Ендоскопска гастрономия. През цялото това време, пациентът е претърпял физикална терапия у дома, но без никакви съществени резултати.

През септември 2011 г., семейството на пациента разбира за Боуен терапията и решава да се посъветва с мен. Казах им, че съм слабо запознат с метода, но познавам един Боуен терапевт, и че в краен случай, няколко Боуен сесии не биха навредили. След първите сесии, се появиха забележителни резултати; пациентът започна да говори и преглъща по-лесно, през ноември вече е в състояние да седи и да направи няколко стъпки. Няколко месеца след започване на терапията Боуен, пациентът възвърна контрола си върху сфинктерите толкова добре, че вече не се налагаше ползването на уринарен катетър и памперси.

През февруари 2012 г., пациента се появи в нашата медицинска клиника, за да се подложи на краниопластика (корекция на костния дефект на черепа с акрилна плочка). Всичко мина нормално, с добро постоперативно развитие на пациента: той беше в състояние да говори, ходи и да яде самостоятелно от началото на следващият месец.Боуен терапия

През септември 2012 г., пациентът се върна за лечение на незарастващата и инфектирана следоперативна рана. След като се опитахме да решим проблема с антибиотици, съгласно антибиограма. Взехме решение за премахване на акрилната плочка, защото счетохме, че чуждото тяло поддържа инфекцията. Това решение също е повлияно от наличието на следоперативното разпукване (разделяне на слоевете на оперативната рана).

В началото аз нямах обяснение за това разпукване на раната. Не бях в състояние да намеря обяснение и след операцията, когато, при премахването на акрилната плочка, забелязах появата на влакнеста структура на това място (реакция на организма), което изглеждаше като слоеве на лук – така странно се затваряше раната… Бях изумен, от този очевиден процес на естествено регенериране на тъканите и възстановяване на организма на пациента ми.

В заключение:

Боуен терапияВегетативното състояние на пациента беше без промяна в продължение на една година след инцидента, въпреки лечението (физикална терапия, говорна терапия). Една година след началото на терапията Боуен, пациентът изглеждаше и се държеше като здрав човек: мисли, говори, яде, и ходи самостоятелно. И фактът, че инфекцията на постоперативната рана не беше последвано от менингит, като се има предвид, че плочката на главата е чуждо тяло за организма, може да се обясни само с работа на "вътрешния лекар" - активиран чрез техниката Боуен.

Накрая, бях изумен от влакнестата структура която открих след премахване на акрилна плочка, това изглежда е друга последица от самолечение на организма. Виждайки костта да се самовъзстановява останах впечатлен и се обърнах за повече информация към Боуен терапевта. По време на практиката ми като лекар, съм имал възможност да видя тялото как реагира след такава интервенция, но аз никога не съм ставал свидетел на възстановяването на фиброзна тъкан в такива фини слоеве, както при описания по-горе случай...

Боуен терапияТрябва да си призная, че не бих повярвал на подобна история, ако не съм я преживял и ако това не се бе случило пред собствените ми очи. Бях толкова впечатлен около този случай, че реших да започна съвместна работа с един Боуен център, като изпращах при тях за терапия други свои пациенти. Дори започнах, аз самият да ходя на Боуен терапия, за да изпробвам тази техника върху себе си. Останах безмълвен от резултати, като: изчезването на хронични и артритни болки по тялото ми и нормализиране на високото ми от години кръвно, затова я запрепоръчвах все по-уверено на своите близки и пациентите си. От тогава минаха няколко години, в които ежедневно се сблъсквам с много други невероятни възстановявания…"

Терапията Боуен е едно от най-нежните и ефективни лечения, което възвръща баланса в тялото, като премахва асиметрията не само на ниво мускули и кости, но и трайно балансира дяловете на Вегетативна нервна система, за да подпомогне тялото да започне да се самолекува.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
Болки в кръста - Боуен при "Болест от седене"
▶ Боуен техниката - победа над болката
▶ Сколиоза и Боуен терапия
▶ Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
▶ Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
▶ Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение
▶ Болки в кръста - Боуен при ''болест от седене''


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ