СИЛАТА ПАУЗИТЕ В БОУЕН ТЕРАПИЯТА

Всеки, който гледа или практикува някакъв спорт знае колко важни са почивките в играта. Никой здравомислещ не би се отказал от възможността да събере отбора заедно с треньора(ите) и разработят план, за да победят противника си.

Боуен терапия

Боуен терапия

По същия начин, човешкото тяло, въздъхва с облекчение, когато ние му дадем почивка. Било то чрез медитация, йога, дълбок сън или молитва - резултатът е един и същ. След това се чувстваме по-спокойни и по-подготвени да поемем предизвикателствата на живота.

Боуен терапия

Най-ефективната терапия, което някога съм използвал (върху пациенти) се основава на същия този принцип. Техниката Боуен включва серия от специфични движения (игри), които практикуващият (треньор) извършва с ръцете си, последвани от дву-минутни паузи в които клетките и тъканите (играчи) на цялото тяло (отбор) да възприемат направените движения и съответно да отговорят .

Важно е да се запомни, че треньорът не играе играта, той просто обикновено има повече опит и по-голяма перспектива на цялата игра, която се играе. Един добър треньор знае индивидуалните способности на всеки член на отбора (ендокринна, храносмилателна, хормонална, сърдечно-съдова и др. системи) на терена / леда / полето (живота) и кога да се обади на всеки, който би бил най-подходящ за дадена ситуация.

Нападение или Защита

Боуен терапияНезависимо дали става дума нападателите (симпатикуса) или защитниците (парасимпатикуса) и двете страни ценят времето за почивка, да пийнат вода и да излязат с ясна стратегия за победа. В продължение на метафората, нека да кажем, че вратаря (имунната система) е най-важен от всички в екипа, тъй като това го прави готов за бъдещи атаки (от външни: патогени или нараняване, или вътрешни фактори: емоции или травма).

Ако все още (ми) следите мисълта, ясно можем да разграничим тези две части на вегетативната нервна система - симпатикова и парасимпатиковата - от вземането на решение кой играе отбраната и кой в нападението. Виждате ли, човешкият организъм е брилянтно проектиран за максимална ефективност и минимална фира/загуба.

Аз съм развълнуван и искам да отбележа, че най-важният резултат от използването на техниката Боуен е в възможността пациентите да превключат от режим "бий се или бягай" (Симпатикусова активност) във "възстановяване и храносмилане" (Парасимпатикусова активност. Виждате ли, когато тялото получава заплаха (семейни, финансови, здравословни  проблеми, проблеми в работата, банки и др.), то отговаря с изпращане на всички негови ресурси към сърцето, белите дробове и мускулите, така че ние да можем да се защитим от това, което се опитва да ни навреди, възможно най-бързо.

Стрес

Боуен терапияПроблемът е, че този стрес отговор е обусловено да се включва, не само, когато се сблъскаме с мечка в гората, а по-скоро в тези дни, когато сме изправени пред купчина важни непрочетени имейли в нашата поща, при семейни проблеми, фирми за събиране на задължения, банки, неплатени сметки... Така че, вместо на станем и да потичаме или да поблъскаме по боксова круша (като би трябвало), ние се тревожим и задушаваме (получаваме панически кризи). Това което напрежението ни причинява е да блокира способността ни да се движим плавно и спокойно, като се появят болка или дискомфорт, за да ни изпрати сигнал за недоволство.

В допълнение: когато тялото е в това напрегнато състояние, то забавя метаболизма (задържа кръвта, която доставя кислород и хранителни вещества до тъканите и изхвърля отпадните продукти и мъртвите клетки, далеч от мозъка, червата, репродуктивната и имунната система). Когато това се случи за продължителни периоди от време (не само за кратки периоди, с които сме способни да се справяме), това ни опустошава и всичко “отива по дяволите” т.е., ние развиваме хронично заболяване.

Боуен терапияСега, ако не съм ви изгубил все още, ще си позволя да направя още едно пояснение: Всички спортни отбори имат отбраната и нападение. Да, някои от тях може да бъдат по-силни от други, но един отбор спира да играе, ако е съставен само от едната страна. Необходими са му и двете противоположни сили, които съществуват само във връзка една с друга. Същата концепция се отнася за човешкото тяло (и всичко останало във вселената), китайците го наричат Ин (Защитаващата женска енергия) и Ян (Атакуващата мъжката енергия).

Давате ли на тялото си почивка?
Усетили ли сте силата на паузата?

Ако не, направете го!
Наистина все пак, кой не иска да бъде победител?

За да разберете как елате в Боуен център и опитайте и/или попитайте нашият Боуен терапевт: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Може ли Боуен да подобри нощният сън?
▶ Боуен срещу нощно напикаване
▶ Лимфен дренаж чрез Боуен терапия – възможно ли е
▶ При емоционални проблеми - решението е Боуен терапия


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ