БОУЕН ПРЕМАХВА АСИМЕТРИЯТА НА ТЯЛОТО

За възможностите на Боуен терапията разказва Димитър Парушев - един от първите Боуен терапевти в България, съучредител и главен секретар на Българска асоциация по Боуен терапия. Завършва висшето си образование, специалност рехабилитация, през 2004 г. в медицински колеж „Й. Филаретова” към Медицински университет – София. Бил е рехабилитатор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”. Практикувал е и във Виена (Австрия). От 2011 г. работи като Боуен терапевт. Завършва Австралийската академия по Боуен терапия и пет допълнителни специализации:

Боуен терапия• "Боуен при болки в гърба и кръста" – при Джон Уилкс
• "Мама и Бебе - Боуен при бременни, майки и бебета" - при Джон Уилкс и Лина Клерк
• „Хранене, рецепти от природата и Боуен“ - при Кристос Милианкос
• "Боуен терапия при Диабет" - при Робин Ууд
• "Боуен за връщане симетрията на тялото" – при Греъм Пенинктън

„Боуен терапията вярва, че загубата на симетрия в тялото, довежда до появата на хронични заболявания от всякакво естество. Когато се постигне баланс, тялото задейства собствени регулаторни механизми за възстановяване, с цел постигане на оптимално физическо и психично здраве.

Боуен терапияБоуен техниката се опира на теорията за симетрията и баланса в тялото. Именно поради факта, че приоритетно се работи за постигането им, Боуен терапията се различава от всички други модалности на конвенционалната и на алтернативната медицина. Повечето методи въздействат върху костите, ставите и мускулите, като се целят: разтягане, наместване, отпускане и тонизиране, докато Боуен метода се „цели“ директно във Вегетативна нервна система (ВНС).

Костно-ставната асиметрия, между лявата и дясната половини на тялото, е причината за над 200 заболявания!

За да приема безрезервно теорията, че равновесието започва от симетрията на тазовите кости, започнах наблюдение сред моите пациенти и се оказа, че е почти невъзможно да срещнем човек с абсолютно симетрично разположени хълбочни кости. Тяхното разместване се дължи на изместване на прешлени на гръбначния стълб, което причинява проблеми в ставите и нарушено движение на кръвта и лимфния поток, в резултата на което неправилно се натоварват и хранят на мускулите.

Боуен терапияНеминуема е появата на възпаления, напрежение и болки на различни места по тялото, притискане на нерви около таза, в сегментите на гръбначния стълб и др. Започват проблеми с вътрешните органи и системи, това довежда до хронични заболявания.

В Боуен център идват хора с най-различни заболявания от всички възрасти – сколиоза, коксартроза, гонартроза, ишиас, дискова херния (разговорно и по-общо наричана дископатия), белодробни и сърдечносъдови заболявания, смущения на храносмилателната система, аномалии в пикочо-половата система, ПМС, менопауза, мигрена, синузит, световъртеж, хормонални и емоционални дисбаланси, депресия и много други…

Боуен техниката е най-добрият превантивен и възстановителен метод, но е изключително успешна и за лекуване. Прилага се, чрез Боуен движения, които се правят на определени места по тялото, с цел да се активират определени неврорефлекторни механизми, като целта е да се възстанови равновесието на тялото. За всеки човек то е строго индивидуално, но веднъж постигнем ли равновесие у конкретния организъм, се задействат собствените му възстановителни (регенеративни) сили - т.нар. регулаторни способности. Понеже Боуен работи срещу причината за заболяването, а не за отстраняване на неговите симптоми, това обяснява по-голямата ефективност на метода в сравнение с други конвенционални модалности.

Боуен терапияС Боуен терапията се повлияват и лекуват доста заболявания, като започнем с болестите на целия опорно-двигателен апарат, ендокринната и сърдечносъдовата, храносмилателната, дихателната, пикочо-половата система и други. Боуен техниката помага и при проблеми със забременяването. Когато се балансират тазовите кости и съответно лумбалните и торакалните прешлени, кръвообращението се засилва и органите в малкия таз започват да функционират по-добре.

Възможно е дори да се върне костно-ставната симетрия при възрастен човек, но за да има резултат са необходими повече процедури, на интервал от по няколко дни. Липсата на равновесие е следствие от начина ни на живот, от работа, травми, падания, катастрофи и т.н. Трябва да има постоянство и в лечението. Боуен терапията ще помогне максимално с процедурите, но постигнатото трябва и да се задържи и човек трябва да си помогне и сам. Затова даваме и индивидуални оказания, според оплакванията и степента на дисбаланс на опорно-двигателния апарат при конкретния човек, как да адаптира ежедневните си навици – по време и след терапията. Не се ли променят навиците, нещата ще стават много бавно. И без друго живеем в неудобна жизнена среда - хората не се движат достатъчно, хранят се неправилно, не пият достатъчно вода и т.н. А ако всяка част на човешкото тяло не се движи, храни и хидратира, според природните закони ще се влоши нейната функция, ще загуби своята жизнена сила, ще се появят различни заболявания.

Боуен терапияВ огромна практика на нашият Боуен център няма пациент, който да не е почувствал подобрение. Индивидуалния подход е наша запазена марка. Върху всеки човек се работи по различен начин, защото винаги се съобразяваме с физическото състояние на пациента и с неговата биомеханика и сетивност. Много хора се притесняват и не смеят да изпробват Боуен терапията, защото не знаят какво ги очаква. Но е добре човек да опита поне веднъж, за да почувства въздействието на Боуен метода. Понякога може да се появи лека болка, при извършване на Боуен движенията, но тя е за кратко и не остават травми и следи по тялото, като при други техники.

Най-забележителното подобрение на пациент, което съм виждал в своята практика е на 70-годишен пациент със радиколит, диагностициран преди 50 г., когато той е бил 20-годишен. Човекът е българин живеещ в чужбина и е обиколил всевъзможни световни специалисти, за да получи облекчение на честите си няколкодневни кризи, по времето на които е прикован на легло от нечовешки болки. За съжаление, нито традиционните лечения, нито алтернативните медицини, с които се е сблъсквал са успели да му помогнат. Но той не се отказва и случайно попада на материал от интернет страницата ни www.bowencenter.bg и си записа часове по време на поредния си престой в България. Само след 3 процедури той усети облекчение, което счете за „Чудо на Боуен терапията“.

Боуен терапияСпомням си и друг знаменателен случай, с 36-годишна жена с дискова херния. Тя си записа час, но го отмени, защото влизала на операция. Четиричленна лекарска комисия, в която бил и неин близък, решила, че трябва да се оперира още същия ден, за да не остане инвалид. Тя излязла да съобщи за операцията на мъжа си и без да се замисля изяжда десертно блокче. Точно затова анестезиологът отказал да я упои и отложили операцията с един ден. Жената изпитваше ужасни болки и пак ми се обади. Предложих й да направим една процедура вечерта, за да отпуснем тялото и да го подготвим за операцията, а след нея да работим, за да се възстанови максимално бързо. Пациентката ми се довери и дойде буквално на четири крака. Беше жалка картинка. След процедурата тя вече можеше да се изправи и да ходи. След седмица дойде отново. В началото болката й по скалата от 0 до 10 беше 11. А в този момент беше слязла на 2-3. След още три-четири процедури абсолютно всички болки изчезнаха. Жената изобщо не се оперира. Когато подпомогнем организма да се самовъзстанови, нещата се случват на пръв поглед по чудотворен начин.

Аз лично излекувах моят проблем в коляното и кръста ми, които получих по време на ремонта на новият ни Боуен център. Около три месеца ходих по лекари, но никой не можа да ме диагностицира, дори и след ЯМР. С времето болката постепенно отшумя и се обаждаше само след тежка физическа работа. Но благодарение на Боуен техниката вече нямам проблеми. При моят динамичен служебен и личен начини на живот, свързани с непрекъснато движение, мога да се похваля, че съм много добре. Но се поддържам, получавам Боуен терапия почти всяка седмицата - споделя Боуен специалистът Димитър Парушев.

Боуен терапияРазбира се има много и различни Боуен терапевти, но не всички са лицензирани и завършили Австралийската Боуен академия, съответно не всички са способни да постигнат резултатите описани в случаите от нашата практика. Ако човек не е попаднал на „точният“ Боуен специалист, не е добре да бърза да генерализира и етикира техниката с лоша оценка. Каним всички разочаровани да опитат Боуен процедура в нашият Боуен център – София, в кв. „Овча купел“, на ул. „Рождество“ № 1 и тогава да дадат релевантно мнение за успешността на Боуен техниката.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Боуен техниката: най-доброто холистично лечение
▶ При емоционални проблеми - решението е Боуен терапия
Боуен техниката - победа над болката
Сколиоза и Боуен терапия
Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ