БОУЕН ТЕРАПИЯ ПРИ ФИБРОМИАЛГИЯ

Боуен, Позитивна психологияКакво е фибромиалгия?

Фибромиалгията е синдром характеризиращ се с хронична болка, напрежение и умора в мускулите, сухожилията и ставите, без да имаме наличие на възпаление. Пациентите изпитват също неспокоен сън, умора при събуждане, отпадналост, раздразнение, дори депресия. В последните години със заседналия начин на живот все повече хора страдат от фибромиалгия.

Паническата атака може да бъде симптом на фибромиалгия!

Изключително малко хора предполагат, че в основата на паническото разстройство може да стои друго заболяване... Паническите атаки, които често се определят като появили се от нищото, всъщност може да се  в резултат на фибромиалгията.

Вие се чувствате наранен от всичко, което ви заобикаля.  Изтормозен и уморен, направили сте какви ли не тестове, но вашият лекар не може да открие причината за заболяването ви. Ако всичко това вие е познато, може би страдате от фибромиалгия. Фибромиалгията  е хронична болест, характеризираща се с болки в мускулите. Има точно определени места по тялото, които при натискане  са болезнени.  Фибромиалгията е по-широко разпространена при жените, отколко  при мъжете. В миналото фибромиалгията е била известна под името фиброза,  синдром на хроничната мускулна болка  или психогенен ревматизъм. Интензивността на болката е  различна и вероятно тя няма да изчезне напълно никога. Важното е да се знае, че фибромиалгията не е прогресираща. Правилното и диагностициране и лечение може да намали интензитета й и да осигури едно добро качество на живота.

Какво причинява фибромиалгията? 

Боуен

Вероятно мозъка получава двойно повече от необходивомите му химически вещества, отговорни за сензитивността на организма и той "вижда" и "чува" двойно по-силно, от необходимото, ако може да се изразим образно по този начин.

Но това си има и добрите страни, защото тези хора, които са засегнати от фибромиалгията са два пъти по-чувствителни от другите.Те могат много по-лесно да откриват сигнали в заобикалящата среда, отколкото "нормалните" хора. Сред тях може да откриете прекрасни анализатори и прогностици, тук именно се намират и хората с така нареченето "шесто чувство".Прецизното лечение на фибромиалгията е важно, за да се спре възможността, тя да прерасне в паническо разстройство. Лечението се осъществява с подходящи антидепресанти и бензодиазепини, както и лекарства, намаляващи болката в мускулите и ставите.Общо тонизиращите лекарства, пък подпомагат организма да премахва усещането на постоянна умора.

Ето и някои от симптомите, които съпътстват болестта, наречена фибромиалгия:

• Световъртеж, виене на свят
• Прескачане на сърцето
• Шум в ушите
• Замаяност
• Непоносимост към алкохол
• Непоносимост към шум
• Непоносимост към определени миризми
• Непоносимост към ярката светлина
• Чувствителност към лекарства
• Трудности при шофиране през нощта
• Плитко дишане
• Болки в мускулите и ставите
• Чувство на подуване при екстремни ситуации
• Проблеми със съня
• Лесно сепване и събуждане от сън
• Чувствителност към химически вещества
• Често смяна на диоптрите на очилата
• Загуба на либидо
• Сухо око или уста
• Чувствителност към промени на времето
• Сухо и болезнено гърло
• Скърцане със зъби
• Тревожност и пристъпи на страх

Какво означава името фибромиалгия (fibromyalgia)?

БоуенДумата фибромиалгия идва от латинския термин за фиброзна тъкан (fibro) и гръцкия термин за мускул (myo) и болка (algia).

Фибромиалгията вид артрит или артроза ли е?

Фибромиалгията се счита за състояние на мускулите. Тя не е вид артрит или артроза (заболявания на ставите), защото не причинява възпаление или износване на ставите. Но фибромиалгията (също като артрита и артрозата) може да предизвика значителна болка и умора, може да бъде причина за затруднени дейности от ежедневието и емоционален дискомфорт.

Кой страда от фибромиалгия?

Засегнати предимно са жените (повече от 80%) на възраст между 35 и 55 години. Много по-малко заболяването засяга мъже, деца и възрастни хора. Може да възникне самостоятелно или като следствие от друго заболяване (ревматоиден артрит или лупус еритематозус).

Какво причинява фибромиалгията?

БоуенМалко се знае за причините водещи до заболяването. Заседналия начин на живот и високите нива на стрес в ежедневието се считат за основни предпоставки за появата на подобни оплаквания. Последни проучвания разкриват нови факти за заболяването. Пациентите с фибромиалгия имат понижени нива на серотонин и увредени дълбоки фази на сън (което до някъде обяснява честите случаи на умора при събуждане и липса на тонус).

Какви са симптомите на фибромиалгията?

Фибромиалгията не е винаги лесна за диагностика защото симптомите варират при различните хора. Много симптоми имитират такива на други заболявания, а и няма видими знаци за състоянието. Няма също и лабораторно или друго клинично изследване за фибромиалгия. Следващите няколко параграфа разглеждат някои от най-честите симптоми на заболяването.

Универсалния симптом за фибромиалгия е болката.

БоуенКакто споменахме по-рано, болката при фибромиалгията не се причинява от възпаление. Напротив, пациентите имат повишена сетивност към много различни сензорни стимули. Резултатът е необикновено нисък праг на болка. Последната е обикновено в широка област, от двете страни на тялото, най-често засягаща врата, рамената, лопатките, гърдите и седалището.

Допълнителни фактори могат да увеличат болката.

Болката при фибромиалгия понякога може да се увеличи от сензорни стресови фактори, като шум, ярка светлина, промяна на времето и емоционален стрес.

Умората е характерна за 90% от пациентите с фибромиалгия.

Нормално, има няколко нива на дълбок сън. За да се чувстваме свежи и отпочинали е много по-важно да имаме достатъчно време дълбоки нива на сън отколкото общия брой часове сън. Пациентите с фибромиалгия страдат от недостатъчно дълбоки, възстановителни нива на сън. Следователно, пациентите често се събуждат сутрин без да се чувстват напълно отпочинали. Някои пациенти се събуждат с мускулни болки или усет за мускулна умора все едно са „работили” цяла нощ.

Повече от половината пациенти с фибромиалгия страдат от мнемонически и/или емоционални разстройства.

Те включват – лоша концентрация, лоша къса памет, промяна в настроението, раздразнителност, безпокойство, депресия. Тъй като точната диагностика на фибромиалгията е трудна, а и няма лабораторни изследвания за това, пациентите с фибромиалгия често се асоциират с погрешни диагнози. Например, в не редки случаи се взема депресията за основен проблем и пациентите се пренасочват към психиатър.

Какви са допълнителните симптоми на фибромиалгията?

Други симптоми на заболяването са мигрената, тензионното главоболие, скованост или мравучкане в различни части на тялото, коремни болки, възпален пикочен мехур причиняващ болезнено и често уриниране.

Как се диагностицира фибромиалгията?

БоуенНяма специфичен тест определящ дали някой има фибромиалгия. Следователно, диагнозата се поставя на базата на анамнеза и функционални изследвания. По отношение на болката, диагнозата изисква изследването и установяването на чувствителни зони и точки по тялото, известни като „тригерни точки”. Болката обикновено е хронична за повече от три месеца и е най-изразена в тригерните точки показани на снимката.

Диференциална диагноза

Много състояния могат да причинят болка в различни части на тялото, имитирайки фибромиалгия. С оглед това е добре да се препоръчат кръвни изследвания, тестове или рентгенови снимки за да се отхвърлят други заболявания и състояния.

Какво е лечението?

БоуенВ дългосрочен аспект заболяването е сравнително трудно лечимо. Подходящата терапия може да облекчи симптомите. Тъй като симптомите варират при отделните пациенти, лечебните програми трябва да бъдат индивидуализирани за всеки пациент. Лечението е най-ефективно когато комбинира кинезитерапевтичните процедури с обучение на пациентите към намаляне нивата на стрес, изпълняване редовно на упражнения, мерки подобряващи ергономичността на труд и почивка и др. В края на краищата лекаря, кинезитерапевта и пациента трябва да вървят ръка за ръка в борбата с фибромиалгията.

Процедури

Различни лечебни процедури намират приложение в борбата с фибромиалгията. Масаж, акупунктура, акупресура, хиропрактика, хомеопатия, хранителни добавки и диета, медитация и дори хипноза са само част от възможните варианти. Тези състояния и симптоми се преодоляват най-успешно с програмите на Боуен център, включващи Боуен терапия и Позитивна психология

Техниката Боуен 

е една от малкото терапии, които пряко влияят на Вегетативната Нервна Система (ВНС). Приложението й е истинско удоволствие и за терапевта и за клиента, защото тя е много лека и не агресивна техника, която се извършва посредством много лек натиск в различни зони от тялото, без никакво агресивно мачкане, стискане и загряване. Ще усетите само кратко и нежно движение на точно определено място. Повлияването става без лекарства и без други неприятни манипулации, от които не рядко има и вредни последствия, но идеално се съчетава с конвенционални медицински лечения, като съпътстваща и допълваща терапия. Тайната е в това, че Боуен терапията действа по следния начин: балансирайки ВНС, се подобрява регулацията на всички вътрешни органи и системи, постигайки по-добър баланс на тялото. И това не е всичко: Боуен техниката въздейства и върху ендокринната система, така се осигурява оптимален хормонален баланс. Постига се също и силно детоксикиращ ефект. Всичко това привежда целия организъм в хармония, възвръща пълния ни капацитет, осигурява ни необходимите енергия и желание, за да постигнем всичко, което ще ни направи щастливи! 

Позитивната психология

въздейства по много лек и забавен начин, защото ви помага да се фокусирате върху субективните преживявания, да достигнете психично здраве и разцвет, карайки ви потопени в дейностите на живота да се замислите и да откриете своя запас от положителни качества и силни страни. Вместо да пита: „Какво не е наред?”, Позитивната психология пита „Кое е правилно за вас?” -   следователно, фокусът е върху идентифициране и мобилизиране на личностните ви активи, за да се намери начин и помощ за смекчаване на проблемни емоции, когниции (образи, идеи, представи, вътрешната реч на личността) и поведение. Като същевременно Позитивната психология, чрез система от мисловни упражнения, развива личностни умения и увереност за справяне с предизвикателствата на живота. Този вид психология ви учи как да се стимулира и поддържа оптимално състояние на благополучие, баланс на идеално съотношение на положителни и отрицателни емоции и спомага за придобиване на опит за своевременно справяне със стреса и проблемите в ежедневието.

Обучение на пациента

БоуенЗапознаването на пациента с проблема е важна първа крачка в разбирането и диференцирането на широките симптоми на фибромиалгията. Пациентите трябва да разберат ключовата си роля в преодоляването на проблема. Много по-важно е какво ще правят те за себе си в ежедневието си отколкото какво прави за тях кинезитерапевта им.

Намаляване на стреса.

Последиците от стреса варират при различните хора. Следователно, намаляването на стресовите фактори и нива трябва да бъде индивидуализирано. Могат да се използват различни психологични техники за релаксация и редукция на стреса, слушане на релаксиращи дискове, терапия със светлина и др. Консултации с психолог или подкрепа от семейството и приятелите могат много да помогнат. Промяна в ежедневната среда, като шумови нива, температура, продължителност на слънцестоене и други също може да е полезна.

Упражнения

Желателно е пациентите редовно да правят леки физически упражнения. Те могат да бъдат много полезни особено по отношение на мускулните болки. Три пъти седмично е оптималния вариант, който ще поддържа мускулите здрави и в кондиция и значително ще намали дискомфорта в тях. Освен повишения тонус редовните упражнения ще увеличат енергийните Ви нива и ще помогнат за по-добър сън. Ходене пеша, плуване, колоездене, водна аеробика са добри варианти за заместване на фитнес залите. Йога, пилатес и паневритмия могат да бъдат по-добрата алтернатива. източник: georgiilchev.com и evropea.com

В Боуен център сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „неизлечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен терапия за подобряване на метаболизма
Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
▶ Боуен терапия - 16 ползи
▶ Възстановяване от травми с боуен терапия
▶ Случва ли ви се да не ви се прави нищо
▶ Как щастието влияе на здравето

 


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ