ПРИ ДИСКОВА ХЕРНИЯ - БОУЕН ТЕРАПИЯ ИЛИ ОПЕРАЦИЯ?

Болки в краката след Лумбална хирургия

Боуен терапияВъпреки, че операциите на гръбначния стълб са станали много по-надеждни през последните 20 години, някои пациенти все още ще имат болки в краката след операция за лумбалната декомпресия на гръбначна стеноза или дискова херния.

Понякога това е временно състояние, както на коренчето на нерва или коренчетата им е необходимо време, за да се възстановят.  Това може да отнеме от няколко дни до седмици.  Ако болката е все още там след 3 месеца, малко вероятно е да се подобри от само себе си.

По-долу са някои от причините, поради които болките в краката може да останат след операцията.

Неправилна диагностика

Номер 1 причина за постоперативна болка в крака е, че предоперативната диагноза е била неточна. Това става все по-малко вероятно, Боуен терапиятъй като предоперативните образни диагностики са се подобрили.  Но като се добави човешкия фактор в разчитането им, диагностицирането на причината за болката на пациента си остава  неточна наука.

Двоен проблем причиняващ болка

Възможно е също така, две различни поражения да причиняват болка. Например, някой може да има дискова херния на ниво L4-L5 с L5 радикулопатия (радикулит) причинявайки Пириформис синдром (Piriformis syndrome).

Декомпресиране на нерва може да помогне за решаване на някои от болките на пациента, но мускула Piriformis също се нуждае от рехабилитация (което често е трудно).

Боуен терапияСтеноза на спиналния (гръбначния) канал

Стенозата представлява стеснение на гръбначно-мозъчния канал в някой от диаметрите му (спинална стеноза) или на интербертебралните отвори (фораминална стеноза).

Друг често срещан сценарий е пациент, който има както фораминална стеноза така и спинална стеноза.  Централната стеноза може да бъде освободена с декомпресия, но декомпресиране може да не е достатъчно за фораминалната стеноза.  В тези случаи, може да е необходимо да се приложи лумбална фузия , за да се обърне внимание на фораминалната стеноза.

Боуен терапияВторична дискова херния

След микродисектомия за дискова херния, друг диск може да се спука и да увреди отново нервно коренче.  Това може да се случи по всяко време след дни или години от операцията.  Отличителен белег за това е болка, която първоначално си е отишла след операцията, но след това спонтанно се връща.  Следоперативното възпаление на нервно коренче може да имитира повтаряща дискова херния - с връщане на болката 2-7 дни след операцията - но обикновено отшумява с времето и рехабилитация.

Увреждане на нервите по време на операция

А още по-малко срещана причина за болки в краката след операцията, е увреждане на нервите по време на операция. Нервните коренчета обикновено са трудни за повреди от обща хирургическа процедура, но не е невъзможно да се случи.

Следоперативен белег

Образуването на съединителна тъкан в близост до нервно коренче (наричано още епидурална фиброза) е често срещано явление след операцията, в действителност, това е толкова често, че често се случва при пациенти с успешни хирургически резултати, както и на пациенти с продължителни или повтарящи се болки в краката и болки в гърба. Боуен терапияПоради тази причина, важността на белега (епидурална фиброза) като потенциална причина за постоперативна болка (често се нарича синдром на провалена спинална хирургия) e значима.

Образуването на белег е част от нормалния оздравителен процес след операция на гръбначния стълб. Докато белега може да бъде причина за болки в гърба или болки в краката, самия той рядко е болезнен, тъй като тъканта не съдържа нервни окончания. Смята се, че белегът е възможна причина за болките на пациенти, ако той свързва коренчето на лумбалния нерв с фиброзни сраствания.

При пациенти, при които са продължили болките в крака след операция на гръбначния стълб за декомпресия, трябва да се търсят алтернативни причини за болката и алтернативни методи за лечението й. Това често е разочароваща ситуация, но търпение и постоянни усилия ще помогнат за облекчаване на болката.

Вижте:
КАК БОУЕН СЛАГА КРАЙ НА БОЛКИТЕ ПРИ ДИСКОВА ХЕРНИЯ?

Дисковата херния реагира добре на Боуен терапията. Този Боуен терапияспецифичен вид терапия изглежда има много по-незабавна реакция от други лечения като хиропрактика или физиотерапия. Благодарение на Боуен техниката, налягането около хернирания диск намалява веднага. Специалните Боуен движения облекчават напрежението в и около зоната на хернията. Подобрява се кръвообращението, а от там и трофиката в зоната и по периферията, както и се постига корекция на гръбначно изкривяване, ако има такова.

Използвайки специализирани процедури от Боуен терапията, както и основните движени за релаксация, повечето клиенти получават незабавно облекчение от дискова херния след първата сесия. Много клиенти се нуждаят само от няколко процедури за пълно възстановяване при дискова херния. Това зависи, разбира се, от тежестта на състоянието. Междупрешленните дискове са 23-тесни порести "буфера", които се затварят между 24 отделни кости на гръбначния стълб. Боуен терапияБез дисковете тези кости ще се трият една в друга и ще хруптят всеки път, когато се движим, предизвиквайки силни болки. Междупрешленните дискове имат минимална инервация и не са кръвоснабдени. Те са съставени предимно от вода. Вътрешността е запълнена с пулпозно ядро, с консистенция на паста за зъби. Когато диска започне да губи вода, се случва нещо подобно на спукана автомобилна гума; той се сплесква и страните започват да изпъкват. С напредването на възрастта количеството на течност в дисковете намалява и те фиброзират и губят еластичността си - ето защо пиенето на вода е изключително важно за поддържането на здравето на гръбначния стълб

В Боуен център сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „неизлечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен слага край на болките при Дискова херния
Боуен техниката развива телесният интелект
Върнахме към живота жена с белодробен карцином
Боуен техниката предизвиква клетъчни промени
Боуен терапия за подобряване на метаболизма
Боуен терапия - истини и заблуди
Боуен терапията промени живота ми
▶ Възстановяване от травми с боуен терапия
▶ Техниката боуен помага на забременяването - бременността и след това

Боуен терапия


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ