БОУЕН - ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛКИ ВЪВ ВРАТА, ГЪРБА, КРЪСТА И ДИСКОВА ХЕРНИЯ

Боуен

Близо 80% от хората в зряла възраст страдат от болки в гърба /най-често в кръста/ през някакъв период от живота си. Те могат да бъдат остри или хронични. Острата болка започва внезапно и обикновено е резултат на някаква злоупотреба с тялото. Хроничната се появява и изчезва и може да се предизвика от почти всяко движение, без видима причина. Болките в гърба са най-честата причина за прием в болница. Причина за състоянието могат да бъдат най-разнообразни проблеми, произхождащи от мускулите, сухожилията, костите, ставните връзки или вътрешните органи, като например бъбреците. Смята се, че опитите за преместване или вдигане на тежки предмети е първопричината за проблемите с гърба, понякога поради увреденото, което това причинява на гръбначните дискове.

Каква е причината за дископатия?

БоуенВ продължение на години се смяташе, че болките в гърба се дължат на дегенеративни изменения или на травми и по-специално на увреждане на междупрешленните дискове – структури, разположени между прешлените, които служат като възглавнички. Всеки диск се състои от плътен пръстен от фиброзна тъкан, в който се намира меко ядро, което има омекотяваща функция. При обичайното износване с възрастта дисковете показват признаци на стареене и могат да се увредят. Когато дискът започне да старее, едно натоварване, дори толкова леко като кихане, може да доведе до разкъсване на диска и образуване на херния – излизане на мекото ядро извън плътния пръстен и притискане на гръбначния мозък. Това състояние често се нарича погрешно “приплъзнат диск”.

Такова състояние се получава най-често в лумбалната област /около кръста/. Той може да причини остра периодична или постоянна болка в гърба, особено ако притиска седалищния нерв и причинява състоянието, известно като ишиас. Седалищният нерв е този, който предава всички сигнали от долната част на тялото, включително и от тазобедрените стави. Той е най-дългият от всички и всеки натиск върху него, упражняван от гръбначните прешлени диск, причинява остра болка, обикновено в крака или стъпалото. Някои хора се оплакват от силно изтръпване, което почти не им позволява да ходят. По рядко, ако се възпали долната част на гръбначния стълб, болният може да загуби контрол над пикочния мехур и червата си.

Ако имаме гръбначна болка, това означава ли, че имаме дископатия?

БоуенТрудно е обаче да се набедят промените в дисковете за повечето от случаите на болки в гърба. При повечето хора над четиридесетгодишна възраст, независимо дали имат болки в гърба или не, може да се установи известно износване на дисковете. Освен това в повечето случаи промените по дисковете и дори дисковата херния не дават никакви оплаквания.

Засега се смята, че основна причина за болките в гърба е просто мускулното напрежение. Въпреки, че проявите могат да възникнат внезапно и болката да е много силна, проблемът се развива в продължение на дълъг период от време. При мускулното съкращение в резултат на мускулната работа се образуват млечна и пирогроздена киселина. Наличието именно на млечна киселина е причина за появата на “мускулна треска” след по-значително усилие. Ако в мускулите се натрупат по-високи концентрации от тези продукти, се получава дразнене, което може да се превърне в болка и да наруши нормалното провеждане на електрическите импулси в мускулната тъкан. Това е причина за явлението, наречена мускулна болка с късно начало.

Фиброзитът – не особено точно дефинирана болезненост на врата, горната част на тялото и раменете в резултат на възпаление на съединителната тъкан – също може да бъде причина за болките в гърба. Обикновено това се случва при по-възрастни хора и вероятността е по-голяма при стрес, напрежение, алергии или фибромиалгия /Фибромиалгия е ревматично заболяване. Оплакванията са широкоразпространени и включват мускулни, ставни болки и хронична умора. Заболяването предразполага към депресия и социално изолиране. Буквално изцежда физическите и психическите сили, значително засяга работоспособността./, отколкото при конкретна травма.

БоуенЛумбагото е популярно название на мускулната болка в долната част на гърба, около таза /лумбалния сплит/.

Болките в гърба са чести по време на бременността. Коремните мускули се разтягат с нарастването на матката, а гръбните се свиват и стягат. В добавка към това гръбнакът трябва да носи допълнителна тежест, ето защо стойката може да се промени и да се появят болки в гърба.

В повечето случаи болките в гърба имат и значителен психологически компонент – обикновено дълбок емоционален проблем или стрес. Други фактори, допринасящи за болките в гърба, са неправилната стойка и походка, лошо подбраните обувки, неправилното повдигане на тежести и напрягане, калциевият недостиг, привеждането напред при сядане и спането на прекалено меко легло. Проблемите с бъбреците, пикочния мехур, гинекологичните заболявания при жените и дори запекът могат да предизвикат болки в гърба. Хронични заболявания, които могат да предизвикат болки в гърба, са артритът, ревмаизмът, костните заболявания и изкривяванията на гръбначния стълб. Фрактурите рядко са причина за болката.

Макар, че в повечето случаи болката в гърба остава необяснена и не се дължи на херния, артрит, остеопороза, лоша стойка или друга разпознаваема болест, винаги е за препоръчване да се отнесете сериозно към проблема.

Терапията Боуен лекува болки във врата, гърба и дискова херния
 

Боуен

Всички болки в гърба, включително и Дисковата херния се повлияват добре от лечението с Боуен. Този специфичен вид терапия има много по-бърза реакция от други лечения като хиропрактика или физиотерапия, защото способства за незабавното намаляване на налягането около дисковата херния. Специфичните Боуен движения водят до облекчаване на напрежението в и около областта на хернията. В резултат на използването на основните релаксиращи движения и/или специални процедури от техниката Боуен, повечето пациенти получават усещането за незабавно облекчение на симптомите на дискова херния, още след първата процедура. Много клиенти се нуждаят само от няколко терапии за лечение изцяло на болки или дискова херния. Това, разбира се, зависи от тежестта на състоянието.

Междупрешленните дискове са 23-тесни порести амортисьори, които се затварят между 24 отделни кости на гръбначния стълб. Без дисковете тези кости ще се трият една в друга и това ще предизвиква ужасни болки при всяко движение. Междупрешленните дискове имат минимална инервация и нямат кръвоснабдяване. Те са съставени предимно от подобна на вода течност. Вътрешността е запълнена с вещество с гъстотата на паста за зъби. Когато капсулата на диска започне да губи течност се получава процес подобен на спадане на автомобилна гума; капсулата омеква и се смачква. Ако увеличите дневния прием на течности, това ще доведе до по-бавно намаляване на течността в дисковете, именно за това пиенето на повече вода е много важно за поддържане и на гръбначното здраве.

Едно нужно допълнение. Възрастовата граница на хора с оплаквания в областта на гръбначния стълб, вкл. от дископатия, е вече доста широка – от 12 до 80 години. Това показва, че съвременното интензивно ежедневие се отразява неблагоприятно върху здравето на децата и води до рязко снижаване на долната възрастова граница на пациентите с патологични изменения в гръбначния стълб.

Причините за тези проблеми при децата са застоялият начин на живот, компютърните игри и телевизията, стресът, усвояването на неправилни двигателни и хранителни навици, хълбочното изместване, липсата на опора в семейството /гръбначният стълб олицетворява тази опора, тъй като е опората в човешкото тяло/, генетичната предразположеност и др. Родителите трябва да се отнесат много сериозно към отстраняване или ограничаване на тези фактори още в зародиша на заболяванията, преди те да са се превърнали в деформации, като сколиоза, кифоза и лордоза.

Как да си помогнем сами?

Приемайте храни и напитки богати на:

- Калций, магнезий и витамин Д – Необходим за здрави кости.Боуен
- Абета-карЕ – Необходим за оздравяването и за изграждането и обмяната на костите и съединителната тъкан.
- Витамин В12+ - Подобрява усвояването на калция.
- Цинк – Необходим за синтеза на белтъци и образуването на колаген. Засилва имунната система.
- Мед – Действа заедно с цинка и витамин С за образуването на еластин и е нужна за нервите.
- Загряващ крем – Действа противовъзпалително и обезболяващо.
– Аминокиселини - незаменими за възстановяването на костите и тъканите, като Л-пролинът заздравява хрущяла и укрепва мускулите и тъканите.
- Манган – Ускорява оздравяването на хрущяла и тъканите на врата и гърба.
- Омега -3 МК – Противовъзпалителни и необходими за възстановяването и за гъвкавостта на мускулите.
- Витамин В комплекс – Нужен за възстановяване на тъканите и за облекчаване на стреса в мускулите на гърба.
- Абсорбент С - важен за изграждането на колаген, поддържащ целостта на тъканите.
- Хиалуронова киселина – За поддържане на синувиалната /смазващата/ течност на ставите.

Важни препоръки

- Избягвайте всички видове месо и животински белтъчини, докато оздравеете. Храните от животински произход съдържат пикочна киселина, която обременява бъбреците и може да усили болките в гърба. Не яжте сосове, мазнини, захар или тежки и преработени храни. Пийте много и качествена вода.
- Често болките по мускулите и гърба са свързани с обезводняване. Трябва да се пие вода, а не бира, за да не се натрупват кисели продукти в мускулите и другите тъкани.
- Ако след травма или рязко движение се появи болка, правете ледени компреси през първите 48 часа, а след това приложете затопляне. Спете на твърдо легло.
- След отзвучаване на острата болка упражненията за укрепване на коремната мускулатура могат да предотвратят повторни инциденти. Тези мускули подкрепят гърба. Подходящи за тази цел са коремните преси. Правете ги винаги със свити колене, а не с изпънати крака.
- При сядане коленете ви трябва да бъдат малко по-високо от тазобедрените стави, а ходилата да са стъпили на пода.
- Тежести, носени на рамо, могат да причинят болки във врата, гърба или рамото.
- Научете се да разпознавате и намалявате стреса. Могат да помогнат техники за релаксация и омега-3 МК.
- Тежки колички трябва да се бутат, никога да не се дърпат.
- Носете удобни и стабилни обувки. Колкото по-висок е токът на обувката, толкова по-голям е рискът от болки в гърба.
- Движете се. Не бива да седите в една и съща поза /пред компютъра/ продължително време.
- Недейте да спите по корем с глава повдигната на възглавницата. Вместо това почивайте на една страна със свити колене.
- Поддържайте оптимално телесно тегло и правете редовно умерени физически упражнения. Обездвижването може да доведе до болки в гърба.
- Има една теория, според която болките в гърба могат да се дължат на потиснат гняв.
- Спрете да пушите – защото изследванията сочат, че тютюнопушенето влошава заболяванията на междупрешленните дискове.

Боуен

В Боуен център сме на мнение, че физическото здраве е пряко свързано и зависи от емоционалното равновесие на човека, затова Боуен терапевтите ни винаги вземат предвид и Психологическия профил на пациента, което позволява още по-голямо прецизиране на лечението (това е особено важно при лечението на хронични и „неизлечими“ заболявания).

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - се свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
Боуен терапия за подобряване на метаболизма
Боуен терапия - истини и заблуди
▶ Ефективността на терапия боуен
▶ Да излекуваме тялото с боуен
▶ Боуен срещу бебешки колики
▶ Боуен терапия - 16 ползи
Боуен срещу нощно напикаване
▶ Възстановяване от травми с боуен терапия
▶ Техниката боуен помага на забременяването - бременността и след това


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ