БОУЕН СРЕЩУ СИМПТОМИTE НА МЕНИЕР - СВЕТОВЪРТЕЖ, ТИНИТУС, ЗАГУБА НА СЛУХА...

БоуенНеотдавна при нас дойде клиент с особено тежък синдром на Мениер...

Болестта на Мениер е нарушение в периферната част на вестибуларния апарат във вътрешното ухо. Това заболяване причинява епизоди на световъртеж, шум в ушите, главоболие, загуба на слуха и усещане за запушване или налягане дълбоко в ухото. Синдромът на Мениер може да възникне във всяка възраст, но обикновено се проявява във възрастта между 20 и 60 години и се смята, че засяга в по-често жените, отколкото мъжете.

Хората с болест на Мениер обикновено получават внезапни пристъпи, включващи някои или всички тези симптоми. Атаките обикновено траят от около два до три часа, а при някои може да продължат и до ден или два, докато симптомите изчезнат. Някои засегнати могат да получават по няколко атаки всяка седмица, докато други имат седмици, месеци или дори години между кризите.

Точната причина за болестта на Мениер не е известна, все още. Смята се, че се дължи на проблем с течността (ендолимфа) във вътрешното ухо. Също, че ако налягането на ендолимфната течност се промени (напр. има прекалено много течност), това може да доведе до симптоми като вертиго (на латински: vertigo — „въртящо / въртеливо движение“ - медицински термин, който означава световъртеж, виене на свят) и тинитус (на латински: tinnītus – „звънене“ - възприятието на звук в човешкото ухо, без да съществува външен източник на звука). Тази теория обаче все още предстои да бъде доказана.

БоуенСимптомите на болестта на Мениер варират и са различни при всички хора.

Вертиго е един от най-отличителните и често срещани симптоми. Той дава усещането, че вие или околната среда около вас внезапно се движи или върти. Това може да доведе до проблеми с равновесието, затруднено изправяне или ходене. Нерядко това замайване може също да причини гадене и повръщане. В случай на тежка криза, може да се появи и изпотяване, диария и бързо / неравномерно сърцебиене.

Шум в ушите също е често срещан симптом - появява се усещане за звънене, бръмчене, свирене или съскащ звук в ухото. Това обикновено е по-забележимо, когато е уморен човек или когато е тихо наоколо.

Може да възникне загуба на слуха, особено когато се чува дълбок или нисък звук. Това често е по-забележимо в ранните стадии на заболяването. В крайна сметка повечето хора имат трайна загуба на слуха.

Хората с болестта на Мениер често имат усещане за натиск дълбоко в засегнатите уши или отстрани на главата.

В повечето случаи симптомите засягат само едно ухо, но и двете уши могат да бъдат засегнати с течение на времето.

БоуенЕтапите на болестта на Мениер:

Синдромът на Мениер често преминава през различни етапи, разделени на ранни, средни и късни. Прогресията през различните етапи варира между отделните индивиди, като някои от тях не изпитват всички фази и тежестта на симптомите също не е еднаква.

Като цяло, през първите няколко години се наблюдават повече атаки. Кризите намаляват честотата с времето, но загубата на слуха постепенно се задълбочава.

В ранните етапи се наблюдават внезапни и непредсказуеми пристъпи на световъртеж. Те често са съпроводени със замайване, гадене и повръщане. При кризата се забелязва загуба на слуха и шум в ушите, а ушите може да се усещат запушени и болезнени. Атаките обикновено продължават от два до три часа, но могат да траят по-малко от 20 минути или по-дълго от 24 часа. Чуваемостта и нормалното усещане в ухото обикновено се възвръща между пристъпите.

БоуенПо време на средния стадий на болестта на Мениер, продължават атаките на световъртеж, като кризите стават по-малко тежки за някои хора. Въпреки това, тинитусът и загубата на слух често се влошават. Някои от страдащите могат да получат периоди на ремисия, с продължителност до няколко месеца. А при някои хора симптомите на шум в ушите, чувствителност към звук или загуба на равновесие не изчезват между атаките на вертиго.

В късните етапи - епизодите на вертиго са далеч по-рядко и на по-късни етапи може да спрат напълно. Въпреки това, тинитусът и загубата на слуха често се влошават много, а те водят до постоянни проблеми с равновесието и със слуха.

Как обикновено се лекува болестта на Мениер?

За съжаление, няма лечение за болестта на Мениер. Редица терапии, като Боуен техниката например, могат да помогнат за намаляване на тежестта и честотата на епизодите на вертиго, но няма лечение за загубата на слуха, която възниква при синдрома на Мениер.

БоуенБоуен техниката въздейства на тялото по няколко начина. Нервните рецептори, активирани по време на терапията, се задействат, за да успокоят тялото и ума, и да улеснят способността на тялото да се самолекува. Боуен движенията, които се извършват по протежение на фасциалните линии на тялото, въздействат за - подобряване на метаболизма, регулиране на кръвното налягане и цялостния структурен и функционален баланс на организма. Боуен терапията също въздейства на лимфната система, стимулира имунната система и всички органи и жлези с вътрешна секреция подобряват функционирането си.

Лекарствата могат да помогнат само за лечение на симптомите на вертиго, гадене и повръщане. Медикаментите са различни за различните стадии, като лекарствата против гадене могат само да помогнат да се намали тежестта на вертеговите кризи.

БоуенБоуен терапията също може да помогне на тялото, когато се приема мадикаментозно лечение, като спомага за успокояване на нервната система и подпомагане на имунната система. Боуен терапията може да допълни конвенционалното лечение, за да облекчи много симптоми, преживявани от хора с Мениерен синдром. Боуен техниката може също така да допълни някои лечения, променящи заболяването, като помага на хората да се подготвят и да се възстановят от някои терапии.

Смята се, че солта засяга слуха, защото тя нарушава баланса на отделяне и задържане на течности в организма. На страдащите се препоръчва да намалят приема на сол и се препоръчва да се раздели равномерно приема на сол през целия ден.

В рамките на няколко часа след Боуен процедурата започва извеждане на задържани течности и подобряване на функцията на бъбреците. Боуен също повлиява проблемите с пикочния мехур. Извеждането на тялото от стреса и функцята на бъбреците, пикочния мехур и органите в тазовата област са се подобрили при много от пациентите.

БоуенУправлението на стреса може да намали тежестта на симптомите и да помогне на мнозина да се справят с болестта.

Стресът може да бъдат повлияни от Боуен терапията, заедно с психологично консултиране или друга традиционна подкрепа. Нежната Боуен техника повишава жизнената енергия и мускулно-скелетния тонус. Това води до по-изправена поза, подобрява дишането, а кислородния баланс позволява на тялото да се успокои, придвижвайки се към по-парасимпатиково състояние.

Слуховите апарати могат да помогнат на тези, които имат трайна загуба на слуха в средата или в края на атаките.

Упражненията за вестибуларна рехабилитация могат да спомогнат за подобряване на баланса и за изграждане на практика: как да се справят страдащите с дезориентиращите сигнали, идващи от вътрешното ухо. Вестибуларната терапия обикновено е полезна в средните или късните стадии на болестта на Мениер, след като тежките атаки на световъртеж са престанали, но проблемите с равновесието са още на лице.

В тежките случаи и ако всички други лечения са се провалили, може да се използва хирургия за контрол на пристъпите на световъртеж.

Как Боуен терапията може да помогне на болестта на Мениер?

БоуенНаскоро пациент, страдащ от синдрома на Мениер, дойде за консултация. Той се бори с това заболяване от 14 години, като първоначалният епизод се появил внезапно и без предупреждение.

За него ударът е бил много изтощителен и съсипващ. Тежки кризи на световъртеж са го връхлитали най-малко веднъж седмично, с кратки по-леки епизоди, настъпващи няколко пъти през деня. Атаката се предизвиквала от нещо съвсем дребно, като поглед надолу. Животът му е бил тежко засегнат, изпитвал трудности при игра с децата си или при извършване на обикновени ежедневни задачи.

В съчетание с неговия световъртеж бяха ясно изразени флуктуации (на латински: fluctuare – вариране, колебание) и загуба на слуха. Той използва слухови апарати и на двете уши и не можеше да чува без тях. Тези слухови апарати изискват постоянно регулиране, заради внезапната глухота в едното или другото ухо. Говоренето по телефона беше особено трудно, защото резките загуби на слух се случваха понякога в средата на разговорите.

Въпреки че води много здравословен начин на живот, симптомите му не се подобряват. Той е намалил консумацията на сол, спрял е алкохола и кофеина, редовно правил упражнения, ежедневни разходки и се опитвал да се справи със стреса (тъй като стресовите периоди влошават симптомите). Той предприема всички препоръчителни действия, но не вижда подобрение.

Боуен терапияСлед първата процедура с Боуен терапия, единственият епизод на вертиго, който е имал през следващата седмица, е бил лек. След втората процедура с Боуен техниката, през целият следващ месец, той е имал само една лека атака на вертиго и никакви епизоди на загуба на слуха. При третата Боуен сесия, пациентът вече се усмихваше, благодареше ми и разказваше колко много му е помогнала Боуен терапията!

Боуен терапията е много нежна форма за въздействие върху тялото. Кратки, нежни, прецизни движения се правят върху мускулите, фасцията, лигаментите, сухожилията и нервите, което задейства тялото, за да започне самолечебен процес.

Цялото тяло е повлияно по време на терапията Боуен, в посока възстановяване на баланса на Вегетативната нервна система. Боуен сравнително бързо успява да свали стреса, като кара тялото да премине от симпатиков режим "борба или бягство", до парасимпатиков "отпочиване и възстановяване".

Лечението води до отпускане по време на сесията и промени, които продължават в тялото за период от около една седмица, след което е препоръчително да бъде направена следваща процедура. Цели се ефект на наслагване за постигането на трайно и устойчиво подобрение.

Консултирайте се с нашите Боуен терапевти, за да разберете как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен техника за управление на стреса
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Болки в кръста - Боуен при "Болест от седене"
▶ Боуен техниката - победа над болката
▶ Сколиоза и Боуен терапия
▶ Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
▶ Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
▶ Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение
▶ Б​оуен терапия за Aртрит


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ