СКЕПТИЧНОТО МИ МНЕНИЕ ЗА БОУЕН ТЕРАПИЯТА

Боуен терапияСлед посещения при лекари, специалисти по мануална терапия и физиотерапевти (след всяко от които имах само леко подобрение) проблемите ми с гърба се увеличиха до степен на отчаяние. Дори при леко навеждане напред падах по лице, тъй като гърбът ми не издържаше.

Прогресирането до спазми в гърба (на всеки няколко дни) ме караше да плача от болка преди да се свлека отново на пода. Трябваше съпругът ми да ми обува обувките и чорапите и често се налагаше да ми помага с обличането. Не можех да седя в кола повече от 30 минути, без да се разходя, така че болката и сковаността ми да се облекчат. Боуен терапияВъпреки това работех с умерено натоварване у дома за кратки периоди от време между 9 сутринта и 3 следобед, след известно отпускане благодарение на многото и разнообразни упражнения за разтягане, които правех. През нощта сменях положението си на всеки час и отново правех упражнения за разтягане (изпращах съпруга ми да спи в друго легло). Трите матрака, които изпробвах, не доведоха до подобрение и ставах преди 5 часа сутринта - не издържах да лежа повече.
 
В крайна сметка моята лекарка ме насочи към лекар, който практикува техника Боуен (аз бях отказала предложената операция на гръбначния стълб – бях видяла твърде много неуспешни операции в собственото ми семейство). Неотдавна лекарката ми беше чула положителни отзиви от други пациенти, лекувани с техниката Боуен и каза, че тя самата вече ползва тази терапия. Първоначално си помислих: цена от 50 лева на сесия ще стопи и без това скромния ми бюджет…

Боуен терапияДокато чаках реда си в Боуен клиниката, виждах как хората влизат с лица, изразяващи агония, а излизат усмихнати – това ме обнадежди. Обстановката беше луксозна, но едновременно уютна и релаксираща. Вестници и списания с публикации на терапевтите на Боуен център, бяха поставени на масата в чакалнята, където хората пиеха чай и четяха под меките звуци от ромона на водопада. Някои пациенти седяха на утринното слънце на огромната тераса с екзотични дървета и растения, и със спокойна гледка планините около София.Боуен терапия

„Г-жа Бухова?“ – Боуен лекарят се ръкува с мен и се представи с тих, усмихнат глас. Видях как погледът му следва последния излизащ пациент. „Все още се удивлявам на разликата в походката им.“ - каза той. Аз седнах в кабинета му, където той изслуша проблемите ми, като задаваше уточняващи въпроси и си водеше записки, а след това ми обясни всичко за техниката Боуен. Попитах го: „Колко процедури ще са ми нужни, за да оздравея?“

Тогава той ми обясни, че: „С течение на времето, докато клиентът продължава да има болка и нарушение на функцията вследствие на хронично страдание, фасциалната система губи гъвкавостта и опорната си функция, което води до дисрегулация на нервната система. Нервната система след това започва да влияе на функцията на вегетативната нервна система, ендокринната система и хормоналната система. При състояния на хронична болка трябва да се обръща внимание на връзката между фасцията и нервната система, за да се възстанови регулацията на останалите системи на организма. Именно пластичността на нервната система позволява чрез техника Боуен да се повлияе на реалната промяна в системите на организма на клиент с хронична болка.“. Прозвуча ми логично и изчерпателно.

Боуен терапияПоведе ме към една от стаите за терапия, в които има само масажна маса, закачалка, малко бюро със стол, пейка и шкаф. Инструктира ме и излезе, за да се съблека по бельо; аз легнах на леглото по корем, покрита със завивка. Боуен терапевтът се върна, увери се, че тялото ми е в правилна позиция и започна да прави много нежни, уникални движения тип масаж надолу по гръбнака ми в продължение на само няколко минути, след което ме остави да си почина. Записа си нещо в пациентската ми карта. Затвори вратата и отиде при друг пациент.

Помислих си: „Не може да ми помогне с нищо. Сигурно е шарлатанин…“. След това усетих как нагоре по гръбнака ми се разлива топлина и бях почти задрямала, когато той влезе отново и обработи врата и краката ми само за няколко минути, като всеки път оставяше по няколко минути почивка между сериите движения в процедурата. Около 40 минути по-късно се облякох и си тръгнах, като Боуен лекарят ме предупреди да не използвам термотерапия или контрастни душове; да не се масажирам и да не се разтривам (както човек обикновено прави, ако има нещо възпалено); да не седя неподвижно повече от 50 минути и да си запиша час за нова Боен процедура за следващата седмица.Боуен терапия

Седнала на пътническата седалка в колата, докато съпругът ми шофираше, погледнах назад, по навик, за да видя има ли движение. Успях да завъртя главата си повече от всякога. Не знаех, че съм имала проблеми с врата по-рано, но този път имах ново поле на видимост!

Когато пристигнахме вкъщи, излязох, за да отворя вратата на фермата. Усмихната до уши, заподскачах и казах на съпруга ми: „Танцува ми се!“. Не е за вярване, но слънцето беше залязло преди да спра да плевя и да почиствам мъртвите царевични растения - носех дългите стебла до купчината тор (ами лекарят ми беше казал, че няма ограничения за физическата активност)! Спах добре и продължих новия си живот през цялата тази седмица.

При второто ми посещение благодарих на новия си лекар - Боуен терапевт - супер герой. Той ми направи процедурата, но каза, че нямам нужда от допълнителни Боуен сесии. Аз не се чувствах толкова добре, но си помислих, че е заради студеното време. Една седмица по-късно, с доста болки отново, си записах друг час.

Боуен терапевтът ми, сърдечно се извини за моя дискомфорт и ми зададе допълнителни въпроси, като накрая разбра, че съм използвала електрическото си одеяло. Очевидно, всяко нагряване неутрализира ефекта от лечението Боуен през първите 10 дни. „Топлината го изключва“ - каза той. „Вие не разбирате напълно как действа техниката Боуен, но тя действа, ако не й пречите…“.

Боуен терапияДа, наистина е така; имах 90% подобрение в продължение на 6 месеца. Заради проблем в слабините отидох отново за една Боуен сесия; Боуен лекарят ми каза, че в тази област не винаги се постига бърз успех, но все пак ще работим за проблема ми. Това го направи да изглежда „човек“ в очите ми - той или техниката Боуен не биха могли да се справят с всичко, но си струваше да се опита. Болката ми в слабините се подобри и отзвуча след време. Преминах само още един основен Боуен ремонт на цялото тяло 12 месеца по-късно и сега съм в 100% форма и съм здрава. Вървя по 4 - 5 км на ден и освен това работя във фермата, включително и пиля копитата на моите пет миниатюрни понита.

Боуен терапияДруг терапевт, прилагащ техника Боуен при коне, сега с голям успех прилага терапия на едно мое пострадало пони. Така че не е самовнушение или шарлатанство, тъй като много куци коне също се възстановят и водят полезен живот Благодарение на тази неинвазивна, медицинска техника. Препоръчвам холистичната техника Боуен на всички, дори и да сте скептични – опитайте, заслужава си.

Боуен терапията може да помогне и във вашият конкретен случай, защото Боуен техниката е изключително успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания. Свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Боуен техниката: най-доброто холистично лечение
Боуен техниката - победа над болката
Сколиоза и Боуен терапия
Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение
 


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ