БОУЕН МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ НА МНОГО СИМПТОМИ ПРИ МС

БоуенПървото ми запознаване с Боуен техниката беше чрез колега, който имаше множествена склероза.

Претърпях малка автомобилна катастрофа, в резултат на която получих травма и болка, от която лекарите не се интересуваха. 

Виждайки ме с неотминаваща болка, колегата ми предложи да опитам Боуен терапия.

Той имаше множествена склероза. И докато болестта все още беше в ранна фаза, Боуен помагаше да се облекчат различните симптоми, които изпитваше.Боуен

Бях впечатлен от ефекта на тази нежна мануална техника и реших да се обуча за Боуен терапевт. В практиката си видях и се убедих многократно в това, как Боуен може да помогне на хората с множествена склероза.

Боуен

Какво представлява множествената склероза?

Множествената склероза (Encephalomyelitis disseminata, известна още и като Дисиминативна или Мултиплена склероза или съкратено МС)  е състояние, засягащо централната нервна система на организма. Мултиплена означава "много", а склерозата е от гръцки означава "белези". Така че множествената склероза включва множество белези или лезии (увредени участъци). При множествена склероза тези лезии се образуват в нервната система.

Нервните влакна в нервната система обикновено предават съобщения в тялото, до и от мозъка. Нервните влакна са обвити в мазна обвивка, наречена миелин, която изолира нервните влакна, позволявайки сигналите да преминават без смущения. При множествена склероза тази миелинова обвивка е повредена или унищожена, повреждайки или блокирайки нервните импулси между мозъка и гръбначния мозък.

Боуен

Смята се, че МС е автоимунно заболяване. При правилно функционираща имунна система се идентифицират и отстраняват вредни вируси или клетки. При множествена склероза, защитните клетки на имунната система атакуват миелиновата обвивка по погрешка. Изострянето възниква, когато имунната система продължава да атакува и да уврежда дадена област. Кризата може да доведе до рецидив на МС (известен също като атака или влошаване).

Боуен терапия при МС

Боуен терапията е много нежна форма за въздействие върху тялото. Кратки, нежни, прецизни движения се правят върху мускулите, фасцията, лигаментите, сухожилията и нервите, което задейства тялото, за да започне лечебен процес.

Цялото тяло е повлияно по време на терапията Боуен, в посока възстановяване на баланса на Вегетативната нервна система. Боуен сравнително бързо успява да свали стреса, като кара тялото да премине от симпатиков режим "борба или бягство", до парасимпатиков "отпочиване и възстановяване".

Причини и рискови фактори водещи до МС?

Множествената склероза е хронично състояние, което няма известна причина и няма известно лечение.

Боуен

Има над 2,5 милиона души в световен мащаб, диагностицирани с множествена склероза. Множествената склероза може да засегне хора от всички възрасти, но повечето от тях са диагностицирани между 20-40 години. 75% от тези с множествена склероза са жени. Интересното е, че това заболяване е "пет пъти по-често срещано в умерените климатични пояси, отколкото в тропиците". Колкото по-далече от екватора е местоживеенето, толкова повече са засегнатите от множествена склероза. 

След задълбочени проучвания са предложени и оценени много потенциални причини – наследственост, вирусни връзки, физически или емоционален стрес, тютюнопушене, ваксини, токсини и разтворители, диета - но повечето не показват връзка или нямат ясни доказателства, които да се свържат причина.

Как изглежда и се разпознава множествената склероза?

Боуен

Множествената склероза засяга различни хора по различни начини, а проявленията й върху дадено лице може да се променят с течение на времето.

Това смесване на нервните сигнали между мозъка и гръбначния стълб може да доведе до различни симптоми. Няма двама души с МС с еднакви оплаквания. Симптомите се дължат на това, къде върху централния и гръбначния мозъци се развиват лезиите.

Боуен техниката въздейства на тялото по няколко начина. Нервните рецептори, активирани по време на терапията, се задействат, за да успокоят тялото и ума, и да улеснят способността на тялото да се самолекува. Боуен движенията, които се извършват по протежение на фасциалните линии на тялото, въздействат за - поддържане мускулна координация, регулиране на кръвното налягане и цялостния структурен и функционален баланс на организма. Боуен терапията също въздейства на лимфната система, стимулира имунната система и всички органи и жлези с вътрешна секреция подобряват функционирането си.

Лечението води до отпускане по време на сесията и промени, които продължават в тялото за период от около една седмица, след което е препоръчително да бъде направена следваща процедура. Цели се ефект на наслагване за постигането на трайно и устойчиво подобрение.

Боуен терапията може да допълни конвенционалното лечение, за да облекчи много симптоми, преживявани от хора с множествена склероза. Боуен техниката може също така да допълни някои лечения, променящи заболяването, като помага на хората да се подготвят и да се възстановят от някои терапии.

Списъкът от възможни симптоми е дълъг, но можем да ги обобщим в 5 основни групи:

Боуен

Мускулни проблеми и контрол на опорно-двигателния апарат

Прекъсването на нервните сигнали може да доведе до отслабване на мускулите, особено на ръцете и краката. Тази слабост влияе върху координацията, баланса и функционирането им. Поради това често се усеща болка в мускулите и болка в долната част на гърба. Мускулни спазми и треперене също са често срещани оплаквания.

Медикаментите могат да потискат редица мускулни проблеми, като скованост, тремор и др. Физиотерапията въздейства с упражнения за подпомагане на мускулната слабост и координация и баланс. Боуен помага на мускулите и повлиява фасцията, което помага на тялото да остане в равновесие, да поддържа позата и походката, въпреки мускулните спазми и болки. Боуен терапията също може да помогне за намаляване на треперенето.

Боуен

Умора

Един от най-често срещаните симптоми, който се случва и който често оказва голямо влияние върху човека. Умората се смята за основна причина за напускане на работа, като често се изискват стратегии, които да позволят на мнозина да ходят всеки ден.

Боуен терапията има доказана история в подпомагането на свързани с умората разстройства, като помага да се балансира тялото. Преминаването на тялото от стресирания режим на “борба или бягство” в “почивка или възстановяване”, помага на тялото да се отпусне и да функционира оптимално. Тъй като тялото релаксира и започва да работи по-ефективно, много хора се чувстват по-добре, с повече енергия и способност да се справят с изпълнението на задачите.

Боуен

Други неврологични симптоми

Някои могат да получат световъртеж, бодежи, изтръпвания, невралгия и зрителни смущения.

Много неврологични симптоми могат да бъдат повлияни от Боуен терапията, чрез въздействието й върху нервните рецептори във фасцията и успокояващото й влияние върху нервната система.

Боуен много пъти е помогнал на пациенти със световъртеж и кожни усещания, като бодежи и / или изтръпвания.

Неотдавна пациент, който дойде при мен заради болка в гърба, също се оплака от странни усещания в пръстите. Чувстваше се сякаш игли непрекъснато се забиват в пръстите му - лекарите не са били в състояние да го диагностицират или да помогнат, но терапията Боуен значително намали болката в пръстите (като прекрасен холистичен страничен ефект от проведеното Боуен лечение).

Боуен

Проблеми с отделителните системи

Проблемите на пикочния мехур, като например инконтиненция, невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур и / или намален капацитет на пикочния мехур, са често срещани симптоми. Запекът също е донякъде често срещан, понякога в резултат на медикаменти.

Проблемите с пикочния мехур и червата често се лекуват чрез диета, медикаменти, помощни средства за перисталтиката или специални упражнения. За жалост в много случаи, резултатът е временен, докато Боуен терапията може да повлияе трайно на червата, пикочния мехур и проблемите с инконтиненцията.

Боуен помага за възстановяване цялостния баланс на тялото: има специфични Боуен процедури, след които много пациенти коментират как простото лечение с Боуен е довело до "детоксикация". В рамките на няколко часа след процедурата започва извеждане на задържани течности и подобряване на функцията на червата. Боуен също повлиява проблемите с пикочния мехур. Извеждането на тялото от стреса и поддържането на бъбреците, пикочния мехур и органите в тазовата област са се подобрили при много от пациентите.

Боуен

Невропсихологични симптоми

Може да възникне загуба на паметта, тъй като много от засегнатите се борят с неспособността си да се концентрират. Промените в настроението и емоциите също са често срещани - свързани както с увреждането на нервите, така и с посрещането на предизвикателствата, които МС представлява.

Депресията , тревожността и стресът могат да бъдат повлияни от Боуен терапията, заедно с психологично консултиране или друга традиционна подкрепа. Нежната Боуен техника повишава жизнената енергия и мускулно-скелетния тонус. Това води до по-изправена поза, подобрява дишането, а кислородния баланс позволява на тялото да се успокои, придвижвайки се към по-парасимпатиково състояние.

БоуенЕтапи и проявления на множествена склероза

При такава променливост на симптомите при индивидите е трудно да се знае как болестта ще напредва. Симптомите може да изглеждат леки в ранните дни, но с течение на времето симптомите могат да стават все по-тежки. Има четири основни курса, които болестта поема:

Пристъпно-ремитентна МС - частична или пълна ремисия след криза или рецидив. Ремисиите могат да траят месеци или години, докато симптомите могат да се влошат при всеки рецидив или да се появяват нови симптоми. При повечето хора с МС първоначално протича така.

Боуен

Вторично-прогресивна МС - атаките и частичните възстановявания продължават да се случват. Рецидивите стават постоянно прогресивни и често се наслагват. Повече от половината от страдащите, които започват с Пристъпно-ремитентна МС, ще развият вторично-прогресивна в рамките на 10 години.

Първично-прогресивна МС - началото е бавно и симптомите постоянно се влошават. С ясно изразена липса на пристъпи е, така че симптомите нямат предимство. Около 15% от диагностицираните имат тази форма.

Пристъпно-прогресивна МС - прогресивна от началото, има ясни остри рецидиви. Периодите между пристъпите продължават прогресията на заболяването.

Лечение на засегнатите от множествена склероза

Различни варианти за лечение се използват за подпомагане на хората с множествена склероза, с цел:

Боуен•    намаляване на риска от рецидиви и бавно прогресиране на заболяването;
•    управление на специфични симптоми, особено по време на криза;
•    подобряване и удължаване на живота, преодоляване на ограниченията;

Цялостният курс на лечение зависи от вида на множествената склероза и симптомите, които се проявяват. Все повече хора се доверяват на Боуен техниката за облекчаване симптомите на МС.

Модификационните терапии са с цел намаляване на риска от рецидиви и забавяне на прогресията на заболяването. Те обикновено приемат формата на инжектирано или таблетно лекарство за намаляване на активността на заболяването в централната нервна система. Съществуват много видове, но не са достатъчно  проучени всичките още. Благодарение на повишената осведоменост и подкрепата за научните изследвания, продължават да се разработват и изпробват нови методи на лечение.

БоуенПри остри рецидиви, понякога се разчита на употребата на стероидни лекарства за контролиране на тежестта на кризата, облекчавайки възпалението на засегнатите места. Те лекуват само тези симптоми, като помагат за облекчаване на симптоматиката и намаляване на продължителността на рецидива. Този метод не третира самата болест.

Лечението на специфичните симптоми, които се наблюдават, може да помогне, както при рецидив, така и за подобряване на качеството на живот през периодите на ремисия. Комбинацията от лекарства (където е уместно), конвенционалните лечения и допълнителните терапии, като Боуен, често могат да работят заедно, за да помогнат най-добре за облекчаване на симптомите.

Боуен терапията също може да помогне на тялото, когато се приема модифициращо лечение, като спомага за успокояване на нервната система и подпомагане на имунната система.

Боуен терапияМалко преди повече от година, клиент се готвеше да започне лечение с Лемтрада (Lemtrada). За целта се прилагат 2 курса на лечение с продължителност от по 5 дни в рамките на една година. В началото на първия курс клиентът имаше 3-4 седмични Боуен сесии – за възстановяване, в резултат на това лечението беше много по-бързо и резултатно от очакваното. В началото на втория курс имаше само една Боуен терапия няколко седмици по-рано – възстановяването след Лемтрада беше много по-бавно, а умората играеше основна роля да се чувства зле. Няколко сесии на Боуен помогнаха на пациента да възвърне енергията и да намали мускулните болки.

Въпреки голямото разнообразие от симптоми, които изпитват хората засегнати от множествена склероза, открих общи черти в тези, които идваха редовно на Боуен терапия – те имаха подобрена физическа устойчивост и положително отношение.

Консултирайте се с нашите Боуен терапевти, за да разберете как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? - свържете се с Димитър Парушев - Боуен терапевт, рехабилитатор и гл. секретар на Българска асоциация по Боуен терапия (БАБТ) или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

Боуен терапияБоуен терапевт:      Димитър Парушев
телефон за връзка:      +359 882 416 567
електронен адрес: dp@bowencenter.bg

Виж още:
▶ Боуен слага край на болките при Дискова херния
▶ Болки в кръста - Боуен при "Болест от седене"
▶ Боуен техниката - победа над болката
▶ Сколиоза и Боуен терапия
▶ Стимулирайте имунната си система с Боуен терапия
▶ Боуен стимулация на блуждаещия нерв - драстично намалява възпаленията
▶ Терапия Боуен за травма, шок и депресия след нападение
▶ Б​оуен терапия за Aртрит


 

ЕТИКЕТИ

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ